Kategorier
Framtiden Internet Media

Användargenererat content är så 2002

Jag missade visst en jubileum i aprilstressen. Här kommer en svettig kram, om än försent.

Det är nu 49 månader sen en fellow nerd berättade för mig en fantastisk webbtjänst. Genom att köra en plugin i mediaspelaren och registrera all musikkonsumtion så kunde jag får tips på ny bra musik genom the wisdom of the crowds.

Tjänsten hette naturligtvis Audioscrobbler (idag Last.FM). På den tiden var projektet redan två år gammalt men drevs fortfarande oavlönat av några entuaster. De användare som hade råd chippade för att täcka de löpande kostnaderna genom att att donera en slant var månad. Som betalande användare fick jag bland annat statistik uppdaterad i realtid. Ett numera klassiskt freeium-upplägg alltså. (Några rundor riskkapital senare, i maj 2007, pyntade CBS som bekant 280 miljoner USD för härligheten.)

Under dessa fyra år har jag registrerat ~45k låtspelningar och har genom det fiffiga systemet lärt känna band som The Coathangers , Ruff Sqwad och Horsepower Productions. Bekantskaper jag knappast knytit utan internet eller smarta webbtjänster.

Tack för dessa fyra år RJ, RUSS & resten av gänget.

Andra bloggar om: , ,

4 svar på ”Användargenererat content är så 2002”

@ingrid: He! Roligt att se att ni kör med proper omvärldsbevakning och att det finns svensk bemanning :) Gillar för övrigt ert innovativa nyord ”hojtlåda”!

Svara

Hej!

Det här nya bandet gör skitbra musik och tar helt avstånd från musikindustrin. ÄNTLIGEN någon som säger ifrån ordentligt. Ladda deras nya platta gratis på deras sida. Läs deras text om varför de väljer att göra på detta sättet! Det fick iaf mig att hajja till.

”Musik för begravningar och bröllop” – var det någon som sa. Stämmer fint tycker jag.

Länk:

http://www.magnacartacartel.com

Musiken lever!

/ J

last.fm har utvecklats något fantastiskt. gillar hur de knytit an med både de små och stora bolagen för att erbjuda streamad musik och köpmöjligheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.