Kategorier
Pill Webbtjänster

Får artisterna betalt när skivbolagens nya tjänster ger bort all musik gratis?

Som Lennart Regebro har uppmärksammat så lanserar Universal snart en ny webbtjänst som de hoppas ska slå undan benen för piratkopieringen. På en webbsida vid namn SpiralFrog ska det bli möjligt att lyssna på all musik som bolaget gett ut – gratis. Haken? Naturligtvis ska det inte finnas någon möjlighet att ladda ner songerna. Du måste sitta uppkopplad framför din dator, musiken streamas, och intäkterna ska komma vi riktad reklam (tänk Google Adsense). Jaja, det är väl bara att hoppas att de inte följer de svenska bibliotekens exempel och använder en lösning som är så begränsad och besvärlig att det är smidigare att bara gå till närmaste fildelningsnätverk.

En intressant fråga är hurvida artisterna kommer att ersättas. Eftersom musiken spelas gratis och intäkterna kommer via annonser på webbplatsen – inte själva verket (som bara används som lockbetet) så kan det bli svårt rent juridiskt. Sångerna säljs ju inte, alltså får inte artisten någon provision. Vad jag vet så är det praxis att bolaget/förlaget har rätt att använda de sånger de köpt rättigheterna till internt hur mycket som helst utan att ge någon ersättning. Det avtalas bort. Ersättning utgår bara när externa aktörer spelar musiken i t.ex. radio eller tv (eftersom då är ju bolagen där och kräver sin stora del av kakan).

Läs mer hos Reuters.

—-

Andra bloggar om: , , , , , , . Intressant.se.

2 svar på ”Får artisterna betalt när skivbolagens nya tjänster ger bort all musik gratis?”

Nej, dom flesta artister kommer få mindre betalt. Det blir en direkt effekt av att musik blir gratis; det kommer vara omöjligt att tjäna pengar på musik. Man kommer bara kunna tjäna pengar på att spela live och på merchandising, mobiltelefonlåtar och liknande.

(SpiralFrog hävdar för övrigt att låtarna kommer vara tillgänliga för nedladdning, inte bara streamning).

[…] Skivbolaget Universal, som tidigare stämde webbplatsen YouTube för copyrightintrång, ger sig nu på MySpace. I fallet YouTube slutade historien med att Google, som nyss köpt upp tjänsten, tecknade ett licenseringsavtal med de stora skivbolagsjättarna. Vad kommer hända nu? Är det hela ett sätt att slå undan benen för MySpace (som är en community där musiker bland annat kan lägga upp sin egna musik) för att bredda vägen för Universals egna (kommande) tjänst Spiralfrog? Är det en konspiration mellan Universal och Google som snart kommer att börja visa musikvideos på YouTube? Eller tror Skivbolagsjätten helt enkelt att Murdoch och hans News Corp, som nyligen köpte Myspace, kommer att öppna upp sin stora plånbok? […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.