Kategorier
Internet Pill

Google gör Mail.App användbart

Gmail uppmanar användarna att slösa med utrymmet: ”släng inte – arkivera”.  En uppmaning som är enkel att följa – så som systemet är konstruerat tar det nämnligen längre tid att radera än att spara. Reklamutskick och ointressanta nyhetsbrev läggs snabbt på hög i arkivet. Jag lider verkligen med den historiker som i en avlägsen framtid får uppdraget att gå igenom en samtida mailsamling.

Men det stora lagringsutrymmet är paradoxalt nog en förbannelse för oss som älskar Apples Mail.app. Hur trevligt och praktiskt programmet än så är det är oanvändbart med Gmail eftersom mailklienten saknar  en grundläggande funktion: möjlighet att styra vilka imap-mappar som användaren prenumererar på. Som användare måste du ständigt synka hela din gigabytesamling med mail, även om du för tillfället är uppkopplad via 3G (eller gud förbjude: EDGE eller dialup).

Som lök på laxen har även GMail en superspeciell mapp som heter ’All mail’ och som innehåller just precis varenda mail du någonsin sparat.  Om du sedan lägger till Spam-mappen med sina 30 dagar av inkommen skräppost, ja då har du en respektabel omsättning av mail som du antagligen inte är intresserad av när du är på resande fot. Men som du alltså tvingas synka var gång du drar igång Mail.App.

Fram till idag! För nu är dessa huvudbry är nu minne blott  – ty Google har i sin vänlighet lanserat en ny inställning i ’Gmail Labs’.

Om du som kör med engelska som språk finner nu en nyhet i din labbmiljö: möjligheten att kryssa för Advanced IMAP Controls. När det är gjort så har du hux flux möjliget att på labelnivå kontrollera imap-access.

Jag har avmarkerat All Mail, Spam samt en mängd foldrar som jag behöver ytterst sällan och nu spelar Mail.App betydligt bättre med mina tre GMail-konton.  Nu rekommenderas  du att prova samma sak!

Google Operating System räddade min dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.