Kategorier
Framtiden Internet Webbtjänster

Microsoft vill köpa Yahoo för 285 miljarder

Microsofts VD Steve Ballmer håller ett av sina berömda pepptalks.

Microsoft har just lagt ett bud på Yahoo värt 44.6 miljarder USD eller 31 USD per aktie, 62% över gårdagens stängningskurs på 19.18 USD. Köpeskillingen erbjuds i kontanter eller aktier i Microsoft motsvarande 95.09% av kontantvärdet.

Naturligtvis är det Yahoo Publisher Network som är intressant. YPN är den enda direkta konkurrenten till Googles kassakor Adwords och Adsense vilka erbjuder automatiserad distribution av kontextuella annonser på webbplatser av alla storlekar. Nätverket är fortfarande i sin uppstartsfas och har hittills bara varit öppet för amerikanska publicister med engelskspråkiga websidor. Men det finns tiotals miljoner internationella webbplatser som fortfarande väntar på ett slagkraftigt alternativ till Adsense.

Förutom YPN så har Yahoo dessutom mycket som Microsoft saknar: en direkt kontakt med de mer avancerade internetanvändarna, respekt av bleeding edge-utvecklarna genom sitt välutvecklade öppna API och kärlek från highendkonsumenterna genom sammarbetet med tjänster till Apples iPhone. Dessutom har ju Yahoo även en geniun erfarenhet med internet som medium genom Yahoo Search – en av de äldsta, fortfarande existerande sökmotorerna.

Yahoo har de senaste åren aggressivt investerat i framgångsrika sociala webbplatser som bildtjänsten Flickr, bokmärkeskatalogen del.icio.us och contentpromotorn Digg. Genom förvärven har de knytit till sig en mängd av internets främsta ljushuvuden inom innovation och utveckling. Värden som knappast förknippats med betonghäcken Microsoft under de senaste 15 åren.

Vi som arbetar mot sökmotorerna ställer oss naturligtvis frågan: vad syftar Ballmer på när han i pressmeddelandet talar om samordningsvinster genom att ta bort ”reduant infrastruktur”?
Stilla ber jag en bön om att det inte innebär att Yahoo Search, som fortfarande har många användare internationellt, helt enkelt blir en ombrandad version av Microsofts underlägsna Live Search – som är vidöppet för spam av den enklare skolan.

Andra bloggar om: , , , , . intressant?

Ett svar på ”Microsoft vill köpa Yahoo för 285 miljarder”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.