Kategorier
Pill

Nu säljer vi av allmänningarna!

I fredags skedde en betydande politisk manöver utanför riksdagens kontroll eller insyn. Tillsammans med finansmannen Christer Gardell avsatte regeringen i princip hela Telias styrelse. Med Reinfeldts stöd lyckades Gardell utlysa en extra bolagsstämma i januari och ta kontroll över valberedningen.

Valberedningen beslutade att fem av åtta medlemmar i den nuvarande styrelsen ska bort – just de fem som in i det sista förordat ett långsiktigt förvaltande av det f.d. Televerket. Det är nämligen något helt annorlunda som Gardell och regeringen som har i tankarna. De ska avsluta det som Sossarna påbörjade men aldrig våga utföra: totalt nedmontera Telia, sälja ut rubbet och casha in så mycket som möjligt på vägen.

Det blir fina pengar till Gardell och stadskassan. Stålar Gardell kan investera i mer bolagsslakt och stålar som Reinfeldt kan använda för att finansiera den totala slopningen av förmögenhetsskatten som är utlovad till 2009.

Vilka som får täcka upp för statens budgetunderskott när det inte finns några vinstdrivande bolag eller skatteintäkter? Ja, det är ju inte så svårt att räka ut…

Ikväll berättade Aktuellt att regeringen tar de första stegen för att slakta Apoteket nästa vecka. Vad apoteksutredningen kommer fram till eller vad resultatet kommer leda rent logistiskt är svårt att gissa. Blir det till att tjacka Rohypnol på Lidl alla veckans dagar? Vem vet?

Men en sak är klar som korvspad – någon kommer att få betala dyrt i form av högre priser (när livsnödvändiga produkter hamnar på den ”fria marknaden” sjunker aldrig priserna) och sämre tillgång (ingen kommer att starta ett vinstdrivande Apotek i Burträsk), och inte fan kommer det vara Gardell eller högerspökena.

Andra bloggar om: , , , , , , , . Intressant.

3 svar på ”Nu säljer vi av allmänningarna!”

Så du tror att privata apotek kommer att ge precis motsatt effekt i Sverige än i andra länder? Vad grundar du det antagandet på?

Sverige är tydligen det enda landet i västeuropa som har apoteksmonopol. Jag har varit både på apotek och matbutiker i andra länder och kan lugna dig med att någon Rohypnol på Lidl har jag aldrig sett. Däremot mycket bättre tillgänglighet på Apotek (fler och med bättre öppettider).

Privata apotek betyder inte att det plötsligt blir helt okontrollerad handel med läkemedel. Det är ju bara fånigt att dilla om något sådant.

Nja privata apotek i andra länder har fått effekten att lever- och njurskador har ökat pga fel- och överdoseringar. Kompetens och rådgivning om läkemedel finns helt enkelt inte hos livsmedelsbutiker. Du har kanske noterat att även receptfria läkemedel inte kan användas hur som helst. Gå in på vilket apotek som helst här i landet så ser du ett antal person med utbildning just på läkemedel. Att ett privat apotek skulle skaffa in den kompentens är inte troligt. Där är vinsten det allra viktigaste. Resten är underordnat. Det är ju bara att titta på de sjukhus och vårdinrättningar som betalas med våra skattepengar. Privat sjukvård finns inte utan det är skattepengar som används för att skapa privata företags vinster. Attendo Care är ju ett praktexempel på hur vanvården kommer när vinsten skall levereras.

Så du menar på fullt allvar att jag som farmaceut inte kommer att kunna driva ett apotek!?! Jag är just nu apotekschef på ett mindre apotek i jämtland och kan försäkra dig om att vi går med vinst, rejält (staten är inte bättre än privat bara för att man har en politisk uppfattning om att så alltid är fallet). Om jag ägde detta apotek själv så skulle jag omedelbart anställa ytterligare två medarbetare och se till att mina kunder (kronikerna i närområdet) fick sina mediciner hemkörda om dom ville. Jag skulle också se till att skapa ett apotek där kunden kunde träffa både mig och mina medarbetare i en lugnare miljö än vid en kassaapparat. Det handlar om integritet. Ett avskyvärt exempel är den äldre HIVpositiva patienten med hörselskador där receptarien är tvungen att tala högt och tydligt hur man ska ta läkemedlen. Det är bara här i Sverige som kollektivet går före den enskildes integritet.

Det handlar inte om att släppa läkemedlen helt fria. Priserna kommer att sjunka ännu mer om vi väljer att behålla dagens prissättningssystem (läs läkemedelsföremånsnämndens hemsida).

Ett område som däremot skulle vara motiverat att staten hade monopol på är vapenhandeln. Du och jag kan imorgon starta en butik som säljer jaktvapen och pistoler. Hur enkelt som helst. Dagens vapenhandlarsystem är horribelt och livsfarligt, och givetvis det enda system i världen som är helt oreglerad. I USA måste man ha tillstånd av myndigheter för att få sälja. I Sverige räcker det endast med ett medlemskap i vapenhandlarförbundet. PINSAMT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.