Kategorier
Media

Nya affärsmodeller rör om i grytan

Mediebolagen forsätter att utforska nya marker i jakten på den nya affärsmodellen som ska lösa problemen efter upplagekriserna.

Reuters och International Herald Tribune har dealat fram ett sammarbete där den internationella nyhetsbyrån matar den internationella morgontidningen med gratis content i utbyte mot en cut av annonsintäkterna. Både på papper och på webb. Spontant låter det som en spegelvariant av porrproducenternas beprövade metod att gratis ge iväg ”vuxeninnehåll” till de webmasters som upplåter bannerplats.

Samtidigt slår sig Dagens Nyheter samman med Telenor och lanserar en ’tidningsmobil’: en Nokia 6210 med specialabb som innebär gratissurfning på mobil.dn.se. Frågan är väl om det blir propplösaren som stimulerar mobilsurfning i stor skala. Jag är skeptisk: trafikpriserna för dataöverföringar måste ner ordentligt på alla abonnemang först. Eventuellt blir det iPhone med sitt flatrate-abb för vuxna pojkar som har råd att betala hög månadsavgift som bryter trenden. DN-läsning i Safari på en skimrande iPhone låter i alla fall mer frestande än i en sunkig finnhäck (med ett flatrate-abbonemang läser man ju även SvD ’gratis’, även om det nu visar sig vara Telia som knyckt åt sig ensamrätten för iPhone).

Här i medieträskets utkanter fortsätter vi att köra den beprövade peer-to-peer marknadsföringen för att ragga prenumeranter till vår tidning för gräsrotsjournalistik. Du har väl inte missat att du får 700 spänn om du värvar 5 nya prenumeranter till Läsarnas Fria Tidning (6 månader á 89:-)?
Andra bloggar om: , , , , , . Intressant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.