Kategorier
Internet Media

SVD klantar sig – TT och resten av medierna hakar på

Dagens storslarv kommer från stackaren som snabb skrev ihop ingressen till Beatrice Ask och Lena Adelsohn Liljeroth inlägg om kommande lagförändringar för att stävja privatkopiering på dagens Brännpunkt i SVD:

”en domstol [..] ska kunna ålägga en internetleverantör att ge rättighetshavaren information om vem som hade en viss IP-adress när den använts för ett intrång på internet.”

förvandlas i ingressen till

”En domstol ska kunna tvinga internetleverantörer att lämna ut en IP-adress, som använts för olaglig fildelning”

Två helt olika saker alltså.

Journalisten på TT’s morgonpass bemödar sig tydligen inte att göra mer än en rewrite på den (felaktiga) ingressen och Tidningarnas Telegrambyrå skickar ut ett telegram med helt felaktig information.

När Aftonbladet och övrig media i sig gör en rewrite på TT är cirkeln sluten.

Intressant?

4 svar på ”SVD klantar sig – TT och resten av medierna hakar på”

Fetto: Jag håller inte riktigt med dig där – att ställa krav på att internetoperatörern ska kunna lämna ut information om vilket ip som ligger bakom en viss handling ställer ju betydligt högre krav på ISP:er än det omdebatterade datalagringsdirektivet.

Men det är inte det som är det intressant här tycker jag.

Dessa serier av missar är ett lysande exempel på konsekvenserna av vår tids ”publicera först, korrigera sen”-kultur och på dess konsekvenser när andra media hakar en nyhet utan att göra ens ordentlig genomläsning av källan. Det kan bli otroliga konsekvenser om det blir spinn på något som i grunden är felaktigt.

I det här fallet är det väldigt enkelt att gå tillbaka till källan och se hur saker och ting ligger till – men det är inte alltid vi har den lyxen.

Svara

Ja, medierna är dåliga
Nytt blod som behövs (utländska)
Inte minst tv är ju kass (svt säljas ut med krav intelligent nyhetsförmedling och kvalite= ej vara nöje utan bildning och relevant för tiden)
Radion är bättre
Nyhetstjänst= semantisk webb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.