Bu för Bahnhof

Det finns en del saker som jag ogillar med Bahnhof. En sak är deras underliga upplägg med att låta privatkunderna ligga i ett spanskregistrerat bolag: Bahnhof Unipessoal Lda. Jag hoppas verkligen att det är av något halvshady skattetekniskt skäl och att det inte handlar om ett försök att fly från den svenska konsumentlagstiftningen – men det vore kanske inte helt orimligt.

För min upplevelse av att vara Bahnhofkund i OpenNet är inte särskilt positiv. Faktum är att deras leverans håller på att göra mig till ett nervvrak.

Ofta rullar allt på kanon med peering i världsklass, men då och då rycks internetaccessen bort. Ibland för några få minuter, men under mörka dagar i flera timmar.

Jag kan helt och hållet relatera till de missbrukare som ständigt förnedras av sin psykotiska och labila langare.

Nu förstår jag så klart att det är orimligt att kräva 100% upptid på en billig konsumentlina som bara kostar någon hundralapp i månaden. Tusen saker kan gå fel i ett avancerat nät och visst, då och då krävs det systemunderhåll.

Det jobbiga är bara att Bahnhof har en en kommunikationspolicy som får UD att framstå som en transparensens främste förkämpe: under de fyra månader jag varit kund har störningarna enbart i undantagsfall rapporterats på sidan för driftinformation, och då efter att ärendet är avslutat. Det är helt omöjligt att utan omfattande felsökning veta om problemet beror på problem i den egna utrustningen, hos OpenNet – som äger fibernätet och anslutning till lägenheten, eller om det är Karlung & Co som har en dålig dag.

I kväll har linan varit död i flera timmar: på driftsidan finns bara ett kortfattat meddelande från kl 10.01 om ”en driftstörning i Stockholm” som även ”påverkar [..] kunder i Östhammar samt Trosa”. Väldigt oklart om det är det som påverkar mig – jag hade ju i alla fall nät så sent som kl 14 då jag gick hemifrån. Och om det är det felet – hur omfattande är det? Det måste ju vara vara jättekris om det pågått hela dan. Kan jag räkna med att jobba hemifrån i morgon?

Telefonsupporten har bara öppet fyra timmar på helgerna och det enda twitterkonto jag hittar är en megafon som köttar ut pressmeddelanden.

Äh, det är nog dags att leta reda på en ISP som inte bara priskonkurrerar.

2 kommentarer

  1. På tal om langare: hur går det med knarkandet? Säljer du fortfarande brass till halva webbranschen?

    1. Metaur! Lång tid inget prat 🙁

      Här representeras bara ett skötsamt och grått svenssonliv – har inte ens övervägt att modifiera TCP-fönstren för snabbare lina. Vad händer i din ände? Chillar du på nere på kontinenten och gräver fram nolldagars?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *