Dags att vässa knivarna

Jag är ett stort fan av Lawrence Lessig, därför är blev jag väldigt besviken när jag i natt såg hans såg hans föredrag på Internetdagarna om ’vägen mot en ny upphovsrätt’ (all cred till arrangörerna som  spelat in allt till oss som inte la dyra pengar på att närvara!).

Om vi delar upp talet i tre delar så är den första briljant: han slår fast att  internet finns här, att det påverkar oss och att vi måste förhålla oss till det – men sedan börjar han svacka. Hur stor påverkan USA:as policys än har så känns det inte relevant med en lång problematisering av de Förenta staternas, som han säger, korrupta representativa demokrati. Även om han har rätt i sak finns inte relevansen när han står på en scen i Stockholm.

Den största besvikelsen var dock den avslutande lakoniska passusen: att det behövs alternativ till upphovsrätten. Lessig har ju redan formulerat  ingående förslag i och med Creative Commons – har han tappat tron på sin egen skapelse eller vill Lawrence bara blygsamt lämna öppet för samtida alternativ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *