Hejdå Spotify (eller Telia kväser fortfarande iPhones potential)

Idag presenterades det svenska priset på iPhone 3GS hos Telia.

För den som vill köpa en sprillans ny iPhone så blir det till att binda sig på ett abbonemang i minst 24 månader. Minimumkostnaden för ett privatabbonemang inklusive startavgift, förhöjd månadsavgift och abbonemang för flatrate mobildata hamnar på 9288 kr. Och då tillkommer fortfarande den rörliga kostnaden för telefonsamtal och SMS.

Även fast det går att diskutera telefonens relativt höga TCO så är det inte så egentligen intressant, entusiasterna kommer fortfarande att betala glatt. Själva kärnan i Apples affärsmodell är ju att sälja premiumprodukter som långt i från alla har råd med.

Dagens stora bottennapp är att Telia fortfarande envisas med att sälja privatabbonemang som inte lämpar sig för iPhone. Även fast ”prata på med mobilsurf extra” inte alls är så skandalöst som förra årets vansinniga prisplaner, där det största paketet innehöll en 1 gb datatrafik per månad, så är det fortfarande ett riktigt bottennapp.

produktbeskrivningen säger Telia att Prata på mobilsurf extra är för mig ”som vill surfa snabbt och ofta” och vill ”Få ut det mesta av din iPhone 3GS”, bara för att i nästa andetag punktera glädjen:

Telia förbehåller sig rätten att begränsa överföringshastighet till 57 kbit/s om användandet överstiger 5 GB/månad

57kbit per sekund. Hastigheten som vi hade med de sista generationerna telefonmodem. För tio år sen.

Den som surfar snabbt och ofta för att få ut det mesta av sin iPhone 3GS har inga problema att konsumera 5GB trafik på någon dag, bara för att sen sitta med en tegelsten som på sin höjd går att plocka ner mail med.

57kbit/s räcker inte alls långt på dagens värld: en tung webbsida som aftonbladet.se tar evigheter att ladda, att kolla på en youtubevideo skulle innebära olidlig buffering och att streama musik via spotify finns inte ens på kartan (musiktjänsten kräver en bandbredd som är nästan tre gånger så hög).

Det är tragikomiskt att Telia inte förstår vilken produkt de säljer och inte ens erbjuder ett dyrare flatrate-abbonemang med äkta 3G-hastighet för privatkunder som vill ha en iPhone. Det finns ju för företag

0 kommentarer

 1. Tänk på att det fina med Spotifys egna klient är att man kan synka alla låtar hemma. Då slipper man helt att strömma över nätet. Den som vill jailbreaka sin iPhone och köra Spot får tyvärr leva med Relias urusla tak på det mobila bredbandet.

  Och jag håller med dig helt i inlägget – bra skrivet!

  1. @Bloggliv: Aha, du menar att det går att synka ner låtarna från Spotify till iPhone i den officiella ännu inte släppta klienten? Häftigt! Är du en av de lyckliga som betatestar?

 2. Håller med dig. Med det mesta. Jag betalar exempelvis idag 199kr/mån extra för att få ”fri datatrafik”. Men jag har förstått efteråt att den bara är ”fri” på Telias premisser. Man kan tycka att om man betalar 199kr för fri trafik så ska man banne mig få det också.

  Däremot, säger jag utan att veta speciellt mycket om det, att det måste ta en jävla massa surfande på iPhonen för att komma upp i 5GB?

  1. @jenefeldt: 5GB låter kanske mycket men för mig försvinner det i alla fall väldigt snabbt – och jag tror inte att jag har så extremt användningsmönster 🙂 Om man sen räknar in att iPhone nu kan användas som en 3g-modem och ersätter en dongel så försvinner datan än snabbare.

   Jag har 3G-abbet ”Telia Mobilt bredband Fastpris Företag” som kostar 287:-/mån (ink moms). Det kommer helt utan begränsningar och har fullt fräs hela tiden. Det vore bättre om iPhone bundlades med något liknande.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *